Η ιστορία του νησιού

Η Σκύρος πρωτοκατοικήθηκε τη νεολιθική περίοδο (5400-2800 π.χ.) όπως μαρτυρούν ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί σε πολλές περιοχές της. Την πρώιμη εποχή του χαλκού (2500-1900π.χ) το νησί κατοικείται από τους Πελασγούς. Ακολουθούν οι Κρήτες την περίοδο (1650-1100 π.χ.). Η Σκύρος υποταγμένη στους κυρίαρχους των νησιών του Αιγαίου προόδευσε πολύ. Οι Κρήτες διέδωσαν την καλλιέργεια του αμπελιού και της ελιάς και μετέδωσαν στους κατοίκους τον Μινωικό πολιτισμό, τη θρησκεία και το σύστημα οικονομίας τους. Ακολουθούν οι Δόλοπες, μια ομάδα Αχαιών από τη Φθία. Οι Χαλκιδείς και οι Αθηναίοι υποτάσσουν και αποικούν το νησί μεταφέροντας στους κατοίκους τον πολιτισμό και τις συνήθειες τους.
Οι Δόλοπες μετά το τέλος του Ληλάντιου πολέμου ξαναγίνονται κύριοι του νησιού μέχρι το 475π.χ. όπου το νησί περνάει στα χέρια των Αθηναίων, που εγκατέστησαν Αθηναίους που ασκούσανε ένα είδος στρατιωτικής κατοχής. Ακολουθούν οι Μακεδόνες, οι Ρωμαίοι τους οποίους διαδέχτηκε το Βυζάντιο περίοδο κατά την οποία επικρατεί στο νησί η Χριστιανική θρησκεία.
Μετά το Βυζάντιο, το νησί έγινε κτήση των Φράγκων και Βενετών και ακολούθως των Οθωμανών. Στην επανάσταση του 1821 η Σκύρος προσφέρει μεγάλη οικονομική βοήθεια αλλά και αρκετούς ναύτες στον Ελληνικό στόλο όπως και περίθαλψη σε αρκετούς πρόσφυγες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Σημαντική είναι και η παρουσία της Σκύρου κατά τη μυθολογία. Ο Θησέας μετά την επιστροφή του από τον Άδη και απογοητευμένος από το χάσιμο του θρόνου από τον Μενεσθέα, πήγε στην Σκύρο από όπου καταγόταν ο παππούς του (Σκύριος) και ο πατέρας του (Αιγαίας). Ο Λυκομήδης βασιλιάς τότε της Σκύρου, θεώρησε ότι απειλείται ο θρόνος του με την παρουσία του Θησέα και τον εξόντωσε. Στη συνέχεια ο Λυκομήδης αδελφός της Θέτιδας η οποία ήταν η μητέρα του Αχιλλέα έκρυψε στο παλάτι του τον Αχιλλέα καθώς η Θέτιδα γνώριζε ότι αν ο υιός της πήγαινε στην Τροία θα σκοτώνονταν. Φυσικά ο πολυμήχανος Οδυσσέας κατάφερε να τον ανακαλύψει. Όμως πριν να φύγει ο Αχιλλέας για το τελευταίο του ταξίδι είχε αποκτήσει ένα υιό με τη Δηιδάμεια, κόρη του Λυκομήδη – τον Πύρρο, ο οποίος ονομάστηκε και Νεοπτόλεμος (νέος στον πόλεμο) αφού μετά το θάνατο του πατέρα του πολέμησε και αυτός στην Τροία σε πολύ μικρή ηλικία.
Με την πάροδο του χρόνου η Σκύρος απέκτησε πολλά ονόματα όπως Πελασγία , Δολοπία, Ανεμόεσσα, Περίρρυτος (βρέχεται γύρω – γύρω από θάλασσα), Αιγίβοτος (αυτή που τρέφει αίγες), και πολλά άλλα ονόματα που χάνονται μέσα στους αιώνες και τέλος Σκύρος λόγω του πετρώδους εδάφους κυρίως στο νότιο τμήμα του νησιού. Όλες αυτές οι αρχαίες καταβολές είναι εμφανές ότι έχουν επηρεάσει τα ήθη και τα έθιμα ακόμη και της σημερινής Σκύρου.

Σήμερα, οι ντόπιοι βρίσκουν την αρμονία ζώντας τη δική τους παραδοσιακή ζωή. Οι πατροπαράδοτοι καφενέδες με την έντονη μυρωδιά του καφέ και τους ήχους των ζαριών είναι ακόμα στα φόρτε τους. Η προσήλωση των Σκυριανών στην παράδοση τους, είναι εντυπωσιακή, τα ζωηρά πανηγύρια, τα έθιμα, το σπουδαίο σκυριανό καρναβάλι, οι παραδοσιακοί γάμοι τα ξυλόγλυπτα καρεκλάκια δεν έχουν ξεχαστεί ως και σήμερα.

Παραλίες

Η Σκύρος αναδεικνύεται από τις υπέροχες παραλίες της, τόσο στα βόρεια, όσο και στα νότια του νησιού με τις τελευταίες να είναι προσβάσιμες κυρίως δια θαλάσσης. Ο Μώλος είναι μία από τις πιο πολυσύχναστες και οργανωμένες παραλίες της Σκύρου, με τους επιβλητικούς βράχους να δημιουργούν μία πανέμορφη εικόνα. Τα Γυρίσματα είναι μία ακόμη γνωστή παραλία της Σκύρου, που βρίσκεται στα βορειοανατολικά του νησιού και διαθέτει χρυσαφένια αμμουδιά. Η Καλαμίτσα είναι η μεγαλύτερη παραλία του νησιού με κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά και ενδεικνύεται για θαλάσσια σπορ, ενώ στην Καρεφλού θα βρείτε απομόνωση και ηρεμία. Η παραλία του Αγίου Φωκά παραπέμπει στο Ιόνιο, περιτρυγυρισμένη από πλούσια βλάστηση, με καταπράσινα κρυστάλλινα νερά και λίγο πιο κάτω ο Πεύκος, μία γραφική σποραδίτιτκη παραλία με υπέροχα νερά σ’ έναν μικρό κόλπο.

Κοιτώντας το χάρτη στης Σκύρου οι παραλίες του νησιού με τη σειρά είναι οι εξής:

  • Μαγαζιά
  • Μώλος
  • Γυρίσματα
  • Καρεφλού
  • Παλαμάρι
  • Λιμανάκι
  • Αγ. Πέτρος
  • Αγαλίπα
  • Κυρα Παναγιά
  • Ατσίτσα
  • Αγιος Φωκάς
  • Πέφκος
  • Αχερούνες
  • Καλαμίτσα
  • Κολυμπάδα
  • Ρένες

Παραλία Καλαμίτσας

Η Καλαμίτσα βρίσκεται 10 χλμ στα δυτικά της πόλης της Σκύρου. Έχει αμμουδιά και ψηλό βότσαλο καθώς το κύριο χαρακτηριστικό της είναι τα κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά της!
Ιδανικό μέρος για αυτούς που ψάχνουν ένα ήσυχο μέρος για να απολαύσουν το μπάνιο τους. Κατά μήκος της παραλίας θα βρείτε παραδοσιακή ταβέρνα με φρέσκο ψάρι.
Από την Καλαμίτσα, έχετε εύκολη πρόσβαση στον τάφο του ποιητή Μπρουκ και στο γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Μάμα. Για Σκύρος Διαμονή Δωμάτια, δείτε τα Θαλασσία Studios Σκύρος επιπλωμένα διαμερίσματα στην Καλαμίτσα Σκύρος διαμονή www.thalassia.gr. Θαλασσία Studios Σκύρος με υπέροχη θέα θάλασσα, κατάλληλα για οικογένειες σε μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, την Καλαμίτσα!

Γεωγραφική θέση

Η Σκύρος αν και γεωγραφικά ανήκει στο νησιώτικο σύμπλεγμα των Σποράδων ‘κρυφοκοιτάζει’ προς τις Κυκλάδες. Είναι το νοτιότερο και μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Σποράδων με επιφάνειά περίπου 210 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περίμετρο περίπου 60 μίλια. Ο πληθυσμός της ανέρχεται στους 2.602 κατοίκους. Βρίσκεται ανατολικά της Εύβοιας, από την οποία απέχει γύρω στα 35 χλμ.

Θα μπορούσε να λέγεται το νησί των αντιθέσεων. Θυμίζει Κυκλάδες (από τη Χώρα και νοτιότερα) με βραχώδη τοπία, αλλά έχει και γεύση από Σποράδες (στο βόρειο μέρος) γεμάτο με δέντρα κάθε λογής. Η εναλλαγή του τοπίου είναι απρόβλεπτη. Το βόρειο τμήμα του νησιού (το Σποραδίτικο) είναι καταπράσινο με δάση πεύκου, ενώ από την Καλαμίτσα και κάτω το τοπίο αλλάζει. Κοφτερά κυκλαδίτικα βράχια και κοντοί θάμνοι κάνουν την εμφάνιση τους και μονοπωλούν το ενδιαφέρον.

Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Σκύρος (ή Χώρα), που βρίσκεται στην ανατολική ακτή. Συνδέεται με τη Λιναριά με ασφαλτοστρωμένο δρόμο μήκους 11 χλμ.

Παραδοσιακά Έθιμα

Απόκριες στη Σκύρο

Στις γιορτές του τριωδίου επικρατεί το έθιμο του “Γέρου” και της “Κορέλλας”. Κεντρική μορφή είναι ο “Γέρος”, που είναι ντυμένος με μια μαλλιαρή μαύρη κάπα και φοράει μάσκα από δέρμα κατσικιού, ενώ στη μέση του έχει περασμένη ζώνη με κουδούνια κοπαδιού. 
Τον συνοδεύουν η “Κορέλα” (που είναι νεαρός άνδρας ντυμένος με παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά) και ο “Φράγκος” ο οποίος φοράει μάσκα και ένα μεγάλο κουδούνι στη μέση του.
Παρέες από μεταμφιεσμένους γυρίζουν στη Χώρα χορεύοντας και τραγουδώντας, ενώ το όλο κλίμα παραπέμπει σε διονυσιακή ατμόσφαιρα, η οποία ενισχύεται με το δεύτερο σκέλος του Σκυριανού καρναβαλιού, το οποίο είναι το έθιμο της “Τράτας” και δεν είναι άλλο από την απαγγελία σατυρικών στίχων στην πλατεία του νησιού.

Οι καταστηματάρχες του νησιού, προμηθεύονται αποκριάτικες στολές και αποκριάτικο μακιγιάζ και το καρναβάλι παίρνει διονυσιακή μορφή για 3 εβδομάδες!

Σκυριανός γάμος

Αν βρεθείτε στη Σκύρο παραμονές κάποιου γάμου, θα διαπιστώσετε ότι η πρόσκληση δεν γίνεται με το κλασσικό τυπωμένο προσκλητήριο με την αναγγελία του χαρμόσυνου γεγονότος. Οι οικογένειες της νύφης και του γαμπρού, περνάνε από κάθε σπίτι του χωριού και προσφέρουν τηγανίτες με μέλι σε μονό αριθμό.

Σε ένα λαμπρό Σκυριανό γάμο, μπορεί να θαυμάσετε μέχρι πενήντα κοπέλες, οι οποίες θα ντυθούν με την παραδοσιακή νυφική φορεσιά, την «Αλλαμένη» δηλαδή, την αλλαγμένη (αλλαγή ντυσίματος).
Ο γαμπρός, είναι υποχρεωμένος να τις χορέψει μία μία στην πλατεία, για την τιμή που του έκαναν να στολιστούν με το ακριβό αυτό πατροπαράδοτο ρούχο. Ακριβό βέβαια κυριολεκτικά και μεταφορικά!

Το Σκυριανό αλογάκι

Η μικρόσωμη φυλή αλόγων Σκύρου είναι σήμερα μία από τις σπάνιες φυλές αλόγων που υπάρχουν στο κόσμο. Πρόκειται για ένα μικρόσωμο και λεπτοκόκαλο άλογο. Έχει μακριά χαίτη και σχετικά μεγάλη κοιλίτσα. Χαρακτηριστικό του είναι οι τρίχες πάνω απ’ τις οπλές, τα λεγόμενα “φτερά”. Τα χρώματα των αλόγων αυτών είναι το ορφνό (αποχρώσεις του καστανού), το φαιό (γκρίζο), λιγότερο συχνά το ερυθρόφαιο και πολύ σπάνια το ισαβέλιο (κιτρινωπή απόχρωση) και το μαύρο. Σε κάποια αλογάκια παρατηρούνται λευκά σημάδια στο κεφάλι (αστεράτα ή ρεμπά).Τα Σκυριανά Αλογάκια είναι κοινωνικά με ιδιαίτερα προσηνή συμπεριφορά προς τα παιδιά.

Ο φυσικός χώρος διαβίωσής τους είναι στο όρος Κόχυλας στη Νότια Σκύρο, στο “βουνό” όπως το λένε οι Σκυριανοί, περιοχή η οποία αποτελεί χώρο ιδιαίτερης οικολογικής αξίας (natura, IBA).

Πρόκειται για μία από τις αυτόχθονες φυλές αλόγων της Ελλάδας που υπήρχε στην αρχαιότητα σε όλη την Ελλάδα. Κατάφερε να επιβιώσει στη νήσο Σκύρο εξ’ ου και η ονομασία. Σήμερα σκυριανά αλογάκια υπάρχουν στη Σκύρο, στην Κέρκυρα στο κέντρο εκτροφής και ιπποθεραπείας της Κας Σύλβια Δημητριάδη Steen (σχέδιο SILVA), στο αγρόκτημα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μεμονωμένα και αλλού. 
Σε όλη την Ελλάδα σήμερα τα Σκυριανά αλογάκια υπολογίζονται γύρω στα 220, εκ των οποίων τα 120 στην Σκύρο θεωρούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση προστατευμένο είδος και έχουν ενταχθεί στον κανονισμό ΕΟΚ 2078/95 ως σπάνια φυλή αγροτικών ζώων που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο εξαφάνισης. Για την διάσωση και ανάπτυξη του σκυριανού αλόγου δραστηριοποιείται η Ένωση Μικρόσωμης Φυλής Αλόγων Σκύρου, μη κερδοσκοπικό σωματείο ιδρυθέν τον Ιούνιο του 2006, με μέλη φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν σκυριανά αλογάκια απ’ όλη την Ελλάδα, με έδρα την Σκύρο και με σκοπούς που εντοπίζονται στην καταγραφή, την τήρηση γενεαλογικού βιβλίου, τη διάσωση, την προώθηση και εν γένει την ανάπτυξη της φυλής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σκυριανό αλογάκι είναι πλέον προστατευόμενο είδος, μαζί με τη φώκια monachus – monachus και τη χελώνα Caretta – Caretta.

Πανηγύρια

Από τα πιο γνωστά πανηγύρια της Σκύρου είναι:

  • Του Αγίου Ερμόλαου στις 26 Ιουλίου στο Μάρμαρο και στο Τραχύ.
  • Της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Ερμολάου, όπου οι κάτοικοι περνάνε με καΐκια από το λιμανάκι του Μώλου, στο νησάκι απέναντι από τη θέση Πουριά, όπου και βρίσκεται το εκκλησάκι του αγίου.
  • Το πανηγύρι του Αγίου Μάμα στη Καλαμίτσα στις 2 Σεπτεμβρίου.
  • Του Αγίου Αρτεμίου στο όρος Κόχυλας στις 18 Οκτωβρίου, όπου το εκκλησάκι του αγίου είναι μέσα σε μια σπηλιά του βουνού.
  • Το πανηγύρι το Αγίου Γεωργίου, που είναι από τα μεγαλύτερα στο νησί καθώς είναι ο πολιούχος του νησιού, όπου πραγματοποιείται λιτανεία της εικόνας του αγίου, με συνοδεία της μπάντας και αποστολές από το ναυτικό και την αεροπορία.
  • Το πανηγύρι του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι της Σκύρου, που πραγματοποιείται το μεσημέρι.
  • Το πανηγύρι του Αγίου Πνεύματος στη Θεοτόκο.
  • Του Προφήτη Ηλία στις 19 Ιουλίου στο Τραχύ.
  • Του Σωτήρα στις 5 Αυγούστου.
  • Το Δεκαπενταύγουστο γιορτάζει η Παναγία του Μέγκλου και η Κοίμηση ενώ την επομένη ο Άγιος Μύρωνας.
  • Το πανηγύρι της Κυράς Παναγιάς στις 23 Αυγούστου.
  • Το πανηγύρι της Παναγιάς της Λυμπιανής στις 8 Σεπτεμβρίου.

Παραδοσιακές νοστιμιές

Το νησί φημίζεται για τις τοπικές νοστιμιές του, που είναι πολλές και αξίζει να τις δοκιμάσετε. Στη Σκύρο φτιάχνουν νοστιμότατη τυρόπιτα και «τεροπτάρια» με τραχανά και ρύζι.

Άλλη παραδοσιακή συνταγή είναι οι «τερόπτες», με κολοκύθα και μυζήθρα, ψημένες στο «τσεράμι», κεραμική πλάκα, αλειμμένη με κρεμμύδι βουτηγμένο στο λάδι. Δοκιμάστε ακόμα τα σκυριανά ντολμαδάκια –«γιαπράκια»- και από γλυκά προτιμήστε τηγανίτες με παραδοσιακό μέλι.

Σκυριανά ξυλόγλυπτα

Ο σπουδαιότερος και ποιο γνωστός κλάδος των χειροποίητων δημιουργιών είναι αυτός της ξυλοτεχνίας. Η μεγάλη ποικιλία των μοτίβων καθώς και η ιδιαίτερη τεχνοτροπία του σκαλίσματος κάνουν τα Σκυριανά έπιπλα μοναδικά έργα τέχνης που κοσμούν πολλά σαλόνια σε όλη την Ελλάδα.
Παλαιότερα τα σκαλιστά αυτά έπιπλα γίνονταν από μουριά ή καρυδιά. Προτιμούσαν το ξύλο της μαύρης μουριάς γιατί έχει μεγάλη αντοχή, δεν το τρώει το μαμούνι και με τον καιρό παίρνει ένα δικό του μαύρο χρώμα. Σήμερα, που δεν υπάρχει πια ξύλο μουριάς και της καρυδιάς σπανίζει ή είναι ακριβό μεταχειρίζονται οξιά από το εμπόριο. Ωστόσο μερικοί καλλιτέχνες στην προσπάθεια να συνεχίσουν αυτούσια τη σκυριανή παράδοση συνεχίζουν ακόμη και σήμερα παρά τις αντιξοότητες να σκαλίζουν σε ξύλα ποιότητος , παραβλέποντας το τεράστιο κόστος που επωμίζονται.

Το πλεχτό κάθισμα στις καρέκλες και στα σκαμνιά γίνεται από το «τσιπέρι», ένα υδρόβιο χόρτο που βγαίνει στις παραποταμιές και υπάρχει άφθονο στη περιοχή της Λίμνας. Το κάθισμα το πλέκουν άτομα με ειδική πείρα. Το πλεχτό αυτό κάθισμα δίνει στο σκαμνί πρακτικές λύσεις και προσθέτει πολύ στην αισθητική του εμφάνιση. Το Σκυριανό σκάλισμα δεν έχει βάθος και έτσι διαφοροποιείται από τη Βυζαντινή ξυλογλυπτική.

Μπαίνοντας σε ένα Σκυριανό σπίτι σου δημιουργείται η αίσθηση ότι επισκέπτεσαι μουσείο. Ξυλόγλυπτα έπιπλα σε όλο το σπίτι, ράφια που στολίζονται από κάθε λογής κεραμικά και μπακιρένια ταψιά. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική προστάζει τα δωμάτια να είναι μικρά και χαμηλοτάβανα.
Περίτεχνες χειροποίητες σκαλιστές κασέλες κρύβουν μέσα τους πολύτιμα κεντητά στρωσίδια κεντημένα με μετάξια και βελονιές που βλέπουμε σε χρυσοκέντητα εκκλησιαστικά άμφια, με σχέδια παρμένα από σκυριανές απεικονίσεις. Σκυριανό σπίτι χωρίς σκαλιστά σκαμνιά με πλεχτό κάθισμα δεν θα βρείτε ακόμα κι αν γυρίσετε το νησί από άκρη σε άκρη! Οι σκυριανοί τα μεταχειρίζονται στην καθημερινή τους χρήση σχεδόν αποκλειστικά αφού είναι πολύ βολικότερα από τις απλές καρέκλες.

Η μεγάλη ποικιλία των μοτίβων καθώς και η ιδιαίτερη τεχνοτροπία του σκαλίσματος κάνουν τα Σκυριανά έπιπλα μοναδικά έργα τέχνης που κοσμούν πολλά σαλόνια σε όλη την Ελλάδα.

Αξιοθέατα

Το Κάστρο

Στο νησί συναντάμε αρκετούς κι αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους, όπως το Κάστρο που βρίσκεται πάνω από τη Χώρα. Εκεί ήταν η αρχαία ακρόπολη κι η έδρα του πανάρχαιου βασιλιά του νησιού Λυκομήδη. Στη θέση Σπηλιά Ανδριώτη σκοτώθηκε από το Λυκομήδη ο βασιλιάς της Αθήνας Θησέας. Σήμερα από την αρχαία ακρόπολη τίποτα σχεδόν δε σώζεται.

Αρχαιολογικός χώρος Παλαμαρίου

Το Παλαμάρι βρίσκεται στα Βορειοδυτικά της Χώρας και η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ερείπια αρχαίου οικισμού. Οι ανασκαφές συνεχίζονται και συνεχώς έρχονται στο φως περισσότερα στοιχεία που μας πληροφορούν για τη σημασία και τον τρόπο ζωής της αρχαίας πόλης – λιμάνι που ήταν από τις σημαντικότερες της εποχής της.

Πλατεία Μπρουκ

Ακόμα ένα όμορφο σημείο στη Χώρα, στο τέλος της αγοράς, είναι η πλατεία της Αιώνιας Ποίησης, αφιερωμένη στο Βρετανό ποιητή Ρούπερτ Μπρουκ, ο οποίος ετάφη στη Σκύρο. Στην πλατεία υπάρχει άγαλμα αφιερωμένο στον ποιητή. Στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος, στις 5 Απριλίου 1931, ήταν παρών και ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Από αυτή την πλατεία έχετε πανοραμική άποψη στην ανατολική ακτογραμμή της Σκύρου, που περιλαμβάνει τα Μαγαζιά, το Μώλο και φτάνει μέχρι τα Πουριά.

Η πρόσβαση στο τάφο του Μπρουκ είναι σχετικά εύκολη. Ο τάφος βρίσκεται στη θέση τρεις Μπούκες ή Τρίστομο, ένα κολπίσκο στα νοτιοανατολικά παράλια της Σκύρου.
Από την Καλαμίτσα αν κατευθυνθείτε νότια, μέσα από μια σχετικά εύκολη διαδρομή προς τα βουνά, σε κάποιο σημείο ο δρόμος ανηφορίζει μόλις περάσετε από τα βουνά, αλλά μετά γίνεται κατηφορικός. Με κατεύθυνση τις τρεις Μπούκες θα βρείτε τον τάφο μέσα σε ένα ελαιώνα, στην αριστερή σας πλευρά. 
Ο Ρούπερτ Μπρουκ υπήρξε μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία για τους Σκυριανούς, που τους ενέπνευσε με πατριωτικά ιδεώδη. Εκτός από τον τάφο του στις τρεις Μπούκες, υπάρχει η πλατεία Μπρουκ στη Χώρα, κοντά στο εκκλησάκι της αγίας Τριάδας, με το άγαλμα αφιερωμένο στην αιώνια ποίηση και την μνήμη του ποιητή. Το άγαλμα φιλοτεχνήθηκε από τον Μ. Τόμπρο και λέγεται ότι είχε ως μοντέλο του τον ανερχόμενο τότε χορευτή Αλέξανδρο Ιόλα.

Μουσεία

Αρχαιολογικό Μουσείο Σκύρου

Το Αρχαιολογικό μουσείο της Σκύρου, βρίσκεται στη Χώρα, κάτω από το κάστρο και εκθέτει πολλά αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν τη σπουδαία και σημαντική πορεία της στην Ελληνική ιστορία. Υπάρχουν κεραμικά αγγεία και δοχεία, αρχαία κοσμήματα και νομίσματα, είδη καθημερινής χρήσης και εργαλεία, πολλά από τα οποία έχουν βρεθεί στον αρχαιολογικό χώρο του Παλαμαρίου. Επίσης υπάρχει ειδικός χώρος όπου αναπαριστάται το παραδοσιακό Σκυριανό σπίτι, με όλους τους χώρους, τα διακοσμητικά και τα έπιπλα του. Επίσης στον ίδιο χώρο θα δείτε παραδοσιακές φορεσιές, ξυλόγλυπτα έπιπλα και διακοσμητικά, κεντήματα και κεραμικά καλλιτεχνημένα με παραδοσιακά σχέδια της Σκύρου.

Αρχαιολογικό Μουσείο Σκύρου, Πλατεία Μπρουκ – Τηλ: ( +30 ) 22220 91327

Μουσείο Μάνου Φαλτάϊτς – Σκύρος

Το Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς είναι από τα πρώτα λαογραφικά και πολιτιστικά μουσεία της Ελλάδας. Στεγάζεται στο αρχοντικό των Φαλταγηδών, παλιάς αρχοντικής οικογένειας της Σκύρου με ρίζες στο Βυζάντιο, απόγονος της οποίας είναι και ο κ. Μάνος Φαλτάϊτς. Στους χώρους του μουσείου εκτίθενται πολλά αντικείμενα της καθημερινής ζωής της Σκύρου παλαιότερων εποχών, σπάνια κεντήματα και κεραμικά παραδοσιακής τέχνης. Μεγάλο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και τα άλλα εκθέματα του μουσείου, όπως παλιά χειρόγραφα και έγγραφα, σπάνιες εκδόσεις βιβλίων, έργα τέχνης γνωστών γλυπτών και πίνακες του Μάνου Φαλτάϊτς.

Λαογραφικό Μουσείο Σκύρου Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς,
Πλατεία Μπρουκ – Τηλ: ( + 30 ) 22220 91232
Επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου www.faltaits.gr

Ψαρότοποι της Σκύρου

Όλη η Σκύρος λοιπόν είναι ένας πλούσιος ψαρότοπος.

Αστακοί, φαγκριά, σκαθάρια, σαργοί, συναγρίδες, μελανούρια, χάνοι, μέλαινες, σκορπιοί, μαγιάτικα και πιο βαθιά από τις 70 οργιές μπαλάδες, είναι τα ψάρια που θα βρείτε στην Σκύρο και στην Σκυροπούλα.

Από την Καλαμίτσα μέχρι την Βαλάξα θα βρείτε όλα αυτά και επιπλέον μουρμούρες και τσιπούρες. Εντύπωση προκαλούν και δημιουργούν ένα πλούσιο ψαρότοπο τα «μυρμήγγια» που βρίσκονται κοντά στην Σκυροπούλα. Είναι περίεργο αλλά και επικίνδυνο το θέαμα μέσα στο πέλαγος 500 μέτρα από το νησί να μπορείς να σταθείς όρθιος καλυπτόμενος μόνο από ένα μέτρο θάλασσα.

Όλη η Σκύρος προσφέρεται για ψαροντούφεκο αλλά το μέρος που είναι πανελλήνια γνωστό στους ψαροντουφεκάδες είναι τα Γυρίσματα. Δεύτερο γνωστό σημείο είναι η θαλασσινή πλευρά του Βουνού. Ροφοί, σαργοί, «συναγρίδια», σκορπίνες είναι τα ψάρια που θα βρείτε σε μεγάλη ποσότητα στα βράχια και τις σπηλιές της Σκύρου.

Η κατάδυση απαγορεύεται στην περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο, στην αρχαιολογική περιοχή Παλαμάρι (βόρειο άκρο του νησιού) και στις Τρείς μπούκες (βάση του ναυτικού).

Για Σκύρος Διαμονή Δωμάτια, δείτε τα Θαλασσία Studios Σκύρος επιπλωμένα διαμερίσματα στην Καλαμίτσα Σκύρος διαμονή www.thalassia.gr. Θαλασσία Studios Σκύρος με υπέροχη θέα θάλασσα, κατάλληλα για οικογένειες σε μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, την Καλαμίτσα!